Boekweitvulling onderhouden

Ventileren

Leg jouw sobbo af en toe buiten in de zon voor optimale ventilatie van eventuele vocht.

Wanneer je bijvoorbeeld flink water op je kussen hebt gemorst, verwijder dan de tijk zo snel mogelijk. Zolang je het boekweitkaf snel droogt, heeft dit geen invloed op de kwaliteit ervan.

Boekweitvulling vervangen

In de volgende gevallen is het raadzaam om de boekweitvulling (deels) te vervangen:

  • Mocht je per ongeluk morsen met bijvoorbeeld zoete dranken of wijn, dan raden wij aan om de boekweitvulling te vervangen. Het reinigen van de vulling vergt namelijk veel moeite.
  • Het kan zijn dat de boekweitdoppen na verloop van een aantal jaar hun vering enigszins verliezen waardoor het kussen minder volume heeft. Gebruik in dit geval de overgebleven boekweitvulling dat je eerder hebt bewaard om het kussen weer bij te vullen of om een deel ervan te vervangen.
  • Na een aantal jaar gebruik kan het zijn dat de boekweitvulling er anders is gaan uitzien. De doppen zijn bijvoorbeeld in kleine stukjes uiteen gevallen of ze zijn wat afgevlakt. Ook in deze is het raadzaam om de vulling (deels) te vervangen.

Ten slotte is ons advies om na verloop van tijd de boekweitvulling te vervangen voor nieuwe. Dit om de optimale werking van het kussen te waarborgen. Vervallen doppen bieden namelijk niet meer de steun die het ooit had. Daarbij kan het kneedbare, luchtige karakter verloren gaan. Belangrijk is dus om de oorspronkelijke kwaliteit van het kussen te herstellen als het mettertijd anders aanvoelt dan bij aanschaf.

Wanneer je goed voor je sobbo zorgt heb je er echter jaren plezier van.