Gebruik & Onderhoud

Eerste gebruik

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeuren en behoeftes als het om slaap gaat. Daarom verdienen boekweitkussens iets meer aandacht alvorens je deze gebruikt. Voor maximaal comfort en optimale ondersteuning stel je je sobbo namelijk geheel naar wens in.

Zodra jij je eerste sobbo in huis hebt en voor het eerst met een boekweitkussen gaat slapen kun je de volgende stappen volgen:

  1. Zet jouw sobbo rechtop met de rits naar boven zodat je geen boekweitvulling verspilt. Pas naar behoefte de vulling aan. Je kunt dit doen door de rits te openen en met bijvoorbeeld een beker wat vulling eruit te halen. Doe de overgebleven vulling in de bijgeleverde zak.
  2. Sluit de rits en controleer de hoeveelheid van de vulling met jouw ideale slaappositie. Let op: het is van belang dat jouw wervelkolom recht is en dat je hoofd in deze lijn volledig wordt ondersteund. Controleer het op je matras. Ook dit heeft invloed op de hoeveelheid vulling.
  3. Zodra je de juiste hoeveelheid vulling hebt sluit je de rits. De papieren zak met overgebleven vulling kun je vouwen en sluiten met de bijgeleverde klem. Bewaar deze zak vervolgens op een droge plek. Nu enkel nog het bijpassende kussensloop om je sobbo doen en hij is klaar voor gebruik!

Onderhoud

Met het juiste onderhoud gaan boekweitkussens voor geruime tijd mee. Op de eerste plaats is het belangrijk dat het kussensloop zelf regelmatig gewassen wordt zodat het sobbo boekweitkussen zelf minder onderhoud vereist.

Het kussensloop wassen

Ons meegeleverde kussensloop van Tencel™ kan in de wasmachine op een normaal wasprogramma gewassen worden met 60℃. Voor langdurig plezier van het sloop raden wij echter aan om dit te wassen op 30℃. Zo blijft de vezelstructuur van het materiaal namelijk langer mooi. Daarnaast kun je gebruikmaken van wasverzachter om het strijken te vergemakkelijken.

Drogen

Het sobbo kussensloop mag in de droger, bij voorkeur op een laag temperatuur. Echter adviseren wij om het te laten drogen aan de waslijn -of rek; beter voor het milieu en het kreukt daarbij minder.

Strijken

Je kunt het kussensloop strijken op een max. 110℃.

De tijk wassen

Als je de tijk naast het kussensloop wilt wassen kun je dit als volgt doen:

De boekweitvulling zelf hoeft niet gewassen te worden, aangezien bacteriƫn zich daar niet nestelen.

Onderhoud boekweitvulling

Ventileren

Leg jouw sobbo af en toe buiten in de zon voor optimale ventilatie van eventuele vocht.

Wanneer je bijvoorbeeld flink water op je kussen hebt gemorst, verwijder dan de tijk zo snel mogelijk. Zolang je het boekweitkaf snel droogt, heeft dit geen invloed op de kwaliteit ervan.

Boekweitvulling vervangen

In de volgende gevallen is het raadzaam om de boekweitvulling (deels) te vervangen:

Ten slotte is ons advies om na verloop van tijd de boekweitvulling te vervangen voor nieuwe. Dit om de optimale werking van het kussen te waarborgen. Vervallen doppen bieden namelijk niet meer de steun die het ooit had. Daarbij kan het kneedbare, luchtige karakter verloren gaan. Belangrijk is dus om de oorspronkelijke kwaliteit van het kussen te herstellen als het mettertijd anders aanvoelt dan bij aanschaf.

Wanneer je goed voor je sobbo zorgt heb je er echter jaren plezier van.

Sleep right